Beklimmingen Tour de France

De bergetappes in de Tour de France zijn altijd een hele klim, de een nog meer dan de ander. Lees nu welke bergetappes er zoal beklommen worden. In de Tour de France staan veel bergetappes centraal. De bergetappes zijn doorslaggevend voor het eindklassement. Als het over de meeste en de zwaarste bergetappes gaat, dan worden deze over het algemeen verreden in de Pyreneeën en in de Alpen. Vaak gaat het ook over meerdere beklimmingen per etappe, deze vinden plaats in verschillende categorieën. Er zijn ook bergetappes die verreden worden in de Vogezen, maar het verschil met de Alpen en de Pyreneeën is dat deze bergetappes minder zwaar zijn. Soms wijkt de Tour de France uit naar het buitenland, de uitwijkroutes bevinden zich dan in Zwitserland en Italië, maar dit komt zelden voor.

Alpe d’Huez

In de Tour de France zijn verschillende bergetappes. De Alpe d’Huez is een berg met een hoogte van 1860 meter. Tussen 1976 en 1989 heeft een Nederlander acht keer deze etappe gewonnen. De Col d’Aubisque is ook een bekend gebergte in de Pyreneeën, hier is Wim van Est namelijk zeventig meter diep ten val gekomen. Dit gebergte heeft een hoogte van 1709 meter. De Col du Galibier is een gebergte in de Alpen dat al vaak het dak van de Tour is geweest. De Col d’Izoard is een gebergte in de Alpen van 2361 meter hoog en in 1922 is deze voor het eerst beklommen. Dan is er de Col de la Bonette, de hoogste doorkomst in de Tour de France die is opgenomen.

Andere bekende bergetappes uit de Tour de France zijn de Col de Joux Plane (Alpen), Col de la Madeleine (Alpen), Luz-Ardien (Pyreneeën), Mont Ventoux (Alpen) en bijvoorbeeld de Col de Soudet (Pyreneeën). De Col de Soudet is een bergetappe met een hoogte van 1540 meter. Dan is er nog een belangrijk aspect dat vermeld moet worden, in 1905 is de Ballon d’Alsace (Vogezen) voor het eerst door René Pottier beklommen. Hij was de enige die er in dat jaar op de fiets overheen kwam.

Copyright © 2019 Tour de France 2015